Onze voorouders uit het jager-verzamelaar-tijdperk, en zelfs vele generaties erna, aten veel meer orgaanvlees dan wij nu doen. Dat kwam door hun grote afhankelijkheid van dierlijk voedsel. Ze aten het dier altijd van neus tot staart: ze consumeerden dus het hele dier, inclusief huid, pezen en organen. Organen zijn absoluut de meest voedselrijke bronnen op aarde. Je kunt ruim 100 keer meer voedingsstoffen uit organen halen dan uit mager spiervlees! Organen bevatten alles wat je lichaam nodig heeft om te gedijen: vitamines, mineralen, peptiden, eiwitten en groeifactoren.


Of het nu zeedieren of landdieren waren of een combinatie van beide: van neus tot staart eten was de norm! De traditionele overtuiging was dat het eten van de organen dezelfde organen in het lichaam ondersteunen en van de juiste voedingsstoffen voorziet! Daarom waren onze voorouders sterk en vitaal en overleefden ze generatie na generatie in de meest ruige omgevingen ter wereld. 


Sommige van deze voedingsstoffen zijn onder meer:

 

·         Vitamine B12 (lever, zeevruchten, rood vlees)

·         Choline (vrij uitloop eieren, lever)

·         Heemijzer (rood vlees, lever)

·        Docosahexaeen (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA)

·    Omega-3 vetzuren (koud water vette vissen)

·         Vitamine K2 (grasboter, scharreleieren)

·         Selenium (vis)

·         Voorgevormde vitamine A (lever)

·         Hoogwaardige eiwitten (vlees, eieren, zuivel)

 

In de prehistorie zou het eten van enkel mager spiervlees, zonder de vetten, organen, klieren en collageenweefsels niet voldoende zijn geweest om te gedijen, of zelfs om te overleven. In de moderne wereld eten we over het algemeen voornamelijk mager spiervlees. Wij hebben het eten van neus-tot-staart decennia terug opgegeven. Collageenrijk vlees of organen hebben vandaag de dag niet meer de voorkeur boven het meer magere en malse vlees. Het verschil tussen historische en moderne dagelijkse consumptie is dus opvallend. Op basis van een paleo-perspectief, dat het neus-tot-staart-eetconcept uitdraagt, is het uiterst belangrijk om voldoende orgaanvlees te eten.


Biologische beschikbaarheid


Grasgevoerd vlees, orgaanvlees, vrije uitloop eieren, zeevruchten, zuivel en andere dierlijke producten zijn de multivitaminen van de natuur! Niet alleen zijn het de meest volwaardige voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, maar ze ook de meest biologisch beschikbare voedingsstoffen, met meer dan 70.000 secundaire verbindingen die verder gaan dan de 13 vitamines en mineralen die we kennen!


Onder andere vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbare vitamines en worden het best opgenomen als ze worden geconsumeerd met vet. Het eten van verzadigd vet van grasgevoerd vlees als onderdeel van een dieet is dus belangrijk omdat het boordevol belangrijke voedingstoffen zit. Het slikken van deze vitamines zonder inname van vet kan de opname ernstig beperken.


Dit geldt overigens niet alleen voor de vetoplosbare vitamines, want in de prehistorie waren whole foods de absolute basis! Mensen zijn niet gemaakt om een geisoleerde vitamines en mineralen te nemen. Daarom kent de natuur vitamines en mineralen alleen in de perfecte en puurste vorm: whole food.


Als we neus aan staart eten, krijgen we niet alleen een specifieke set micronutriënten binnen. We krijgen een heel pakket aan voedingsstoffen binnen zoals moeder natuur dat geeft: vet, koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen. Het belangrijkste aspect gaat over de kwaliteit van ons voedsel en de micronutriënten die ons voedsel bevat. En als we kijken naar volwaardige voedingsmiddelen (whole foods), zijn dierlijke voedselbronnen zo rijk aan micronutriënten dat supplementen niet de bovenaan het lijstje hoeven te staan!


Samenvatting

We kunnen geen supplementen nemen en radicale verbetering van onze gezondheid verwachten. Vaak is een combinatie van voeding en levensstijl nodig om een onderliggend probleem op te lossen. Het komt erop neer dat het eten van een voedzaam dieet je behoefte aan supplementen aanzienlijk vermindert. Misschien heb je hier en daar een supplement nodig, maar dat zou waarschijnlijk geen go-to-strategie moeten zijn.


We moeten ons altijd afvragen: is er een whole-food dat dit supplement kan vervangen?