Naar inhoud

Artikel: Neus tot staart eten - een manier om tot een duurzamere vleesconsumptie te komen

Neus tot staart eten - een manier om tot een duurzamere vleesconsumptie te komen

Neus tot staart eten - een manier om tot een duurzamere vleesconsumptie te komen

Wat als je dierlijke producten zou kunnen blijven eten (omdat je van de smaak geniet en omdat deze je lichaam voeden) terwijl je voeding tegelijkertijd duurzamer maakt? Dat is waar het neus-tot-staart concept om draait. Ik zal je meer vertellen over het belang van dit concept en je zult ook leren hoe het gebruik van producten zoals collageenpoeder en botbouillon-eiwit het implementeren van het neus-staartconcept nog gemakkelijker maakt.

Het eten van vlees of dierlijke producten is de afgelopen jaren over het algemeen een steeds controversiëler onderwerp geworden. Er zijn veel mensen die beweren dat je geen vlees zou moeten eten, meestal vanuit een humaan en klimaatperspectief. Er zijn ook velen die beweren dat we dierlijke producten moeten eten om een gezond functionerend lichaam in stand te houden.

Zoals gewoonlijk zijn er voor- en nadelen aan beide beweringen en er is wetenschappelijk onderzoek om dit alles te staven. Ik ben echter van mening dat we dierlijke producten moeten eten om gezond te blijven. Toch vind ik het ook tijd om de manier waarop we dierlijke producten consumeren te veranderen, om het milieuvriendelijker en menselijker te maken.

Hoe? Voer het van-neus-tot-staart concept in.

Een heel, heel oud concept dat door velen is vergeten, maar dat veel waarde heeft. Het neus-staartconcept draait om het gebruik van zoveel mogelijk delen van het dier. Van de neus helemaal tot aan de staart. Immers, als je een dier gaat doden voor consumptie, waarom zou je dan het leven van het dier niet eren door zoveel mogelijk van zijn lichaam te gebruiken.

Klinkt logisch, maar dat is niet precies wat er voor de meesten van ons gebeurt.

Nose to tail eating

Stel je een koe voor. Hoeveel stukjes biefstuk worden eruit gehaald? Niet zoveel. Wat dacht je van gehakt? Slechts een relatief klein percentage.

Laten we de gemiddelde koe opsplitsen in porties vlees. Zoals u zult zien, zal een groot deel van het dier de tafel voor de meesten van ons niet halen. Een dier met een gewicht van 550 kg levert een karkas op van ongeveer 340 kg. Het karkas is het gewicht van het dier zonder bloed, huid, hoofd, hoeven, ingewanden, longen en hart.

Nog eens 18-20% van dat karkas bestaat uit vet en botten, waardoor je slechts 272 kg vlees over hebt voor verwerking.

Over het algemeen zal slechts een zeer klein percentage eindigen als biefstuk zoals we die kennen (zoals geserveerd in restaurants of wat je zou vinden in de gemiddelde Europese supermarkt).

Ongeveer 38% van die 272 kg zal eindigen als gehakt en de rest zal veranderen in verschillende stukken vlees. Dit zijn de “cuts” die je af en toe in de stoofpot van rundvlees veranderen, alleen als het buiten koud is, maar niet zoveel gebruikt als gemalen rundvlees (ook in worsten en hamburgers) of gewone biefstuk.

Een snelle berekening zal je doen beseffen dat er een heel groot deel van een koe is dat je gewoon niet regelmatig eet. Dat betekent dat er veel meer koeien gedood moeten worden om je vleesconsumptie bij te houden. Je kan een koe immers niet vertellen om meer biefstuk te gaan bevatten.

Geen zorgen: ik ga je niet vertellen dat je meer lever, gestoofde nieren of hartbiefstukken moet eten. Ik bedoel, dat kan je zeker als je wilt, maar het is niet het belangrijkste deel van het neus tot staart concept.

Het belangrijkste deel van het concept is om meer delen van een dier te gebruiken dan je nu doet. Het gaat er niet om het perfect te doen of om onderdelen te eten die je niet wilt eten.

Bedenk eens hoe gemakkelijk het eigenlijk kan zijn om meer delen van een dier te eten. Wat als je één keer per week runderstoofpot zou maken in plaats van alleen in de winter? Wat als je regelmatig bottenbouillon zou maken (je darmen zullen je daarvoor zeker bedanken, maar dat is een onderwerp voor een andere keer)? Of misschien kun je talg (rundervet) gaan gebruiken om je groenten in te bakken of braden. Misschien wilt u zelfs talk gebruiken in zelfgemaakte cosmetica zoals gezichtscrème of zeep.

Misschien ben jij het soort persoon dat gewoon blij is om elke dag een maaltijd op tafel te kunnen zetten. Een die niet uit een afhaalrestaurant komt en die groenten bevat. Waar vind je eigenlijk de tijd om die runderstoofpot te maken of om op zoek te gaan naar andere stukken vlees dan de gemiddelde supermarkt biedt? Of misschien spreekt het werken met botten of grotere stukken vlees je helemaal niet aan (er is voor velen een iewww-factor).
Gelukkig zijn er mensen die dat zoveel makkelijker voor je hebben gemaakt. Je zou botbouillon-eiwit kunnen gaan gebruiken in soepen of shakes. Je collageen toevoegen aan drankjes, smoothies en meer. Het grootste deel van het rundvleescollageen komt eigenlijk uit de huid - een deel dat je waarschijnlijk nooit zult eten, maar dat erg handig kan zijn om meer eiwitten aan je dieet toe te voegen.

Het is een eenvoudige, gezonde manier om minder vlees te eten zonder essentiële aminozuren te missen om spieren op te bouwen en je te laten functioneren zoals je wilt.

Door Marinka Bil, gecertificeerd Mind Body Eating coach

Read more

Voedzame pompoensoep met Bone Broth - Bottenbouillon
bone broth

Voedzame pompoensoep met Bone Broth - Bottenbouillon

Als het buiten koud is gaat er niets boven genieten van een gloeiend hete kom voedende soep. Mijn persoonlijke favoriet? Pompoen! Dus waarom zou je geen pompoensoep maken, gecombineerd met andere g...

Meer informatie
Wat is gefermenteerde Kefir whey?
ancestral

Wat is gefermenteerde Kefir whey?

Als je aan eiwitpoeder denkt, denk je misschien aan wei-eiwit. We gaan een stap verder met onze met kefirwei gefermenteerde eiwitpoeder. Het is gemakkelijker te verteren dan gewone wei-eiwit en als...

Meer informatie