Naar inhoud

Artikel: Voordelen van gefermenteerde voedselbronnen

Voordelen van gefermenteerde voedselbronnen

Voordelen van gefermenteerde voedselbronnen

In ancestral eating is gefermenteerd voedsel een essentiële voedingsbron. Onze voorouders gebruikten het fermenteren van voedsel als een oude praktijk om het voedsel te bewaren en het verteerbaarder en voedzamer te maken. Simpel gezegd; tijdens het fermentatieproces worden de suikers en zetmeel in voedsel afgebroken, wat resulteert in een betere verteerbaarheid en een verhoogd voedingsstoffengehalte.

Gefermenteerd voedsel is ook onderdeel van het dieet geweest van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Een uniek feit over fermentatie is dat het een van de vroegste vormen van biotechnologie was. Onze voorouders hebben duizenden jaren lang voedsel en drank gefermenteerd, en dit proces is integraal geweest voor menselijke overleving en cultuur. Bijvoorbeeld, er zijn aanwijzingen dat bier al 5.000 jaar geleden in het oude Egypte werd gebrouwen, en de fermentatie van melk in yoghurt en kaas dateert meer dan 4.000 jaar terug in oude beschavingen zoals Mesopotamië en India. Vandaag de dag wordt fermentatie nog steeds veel gebruikt in de voedsel- en drankindustrie, en het proces is ook uitgebreid naar andere gebieden, zoals geneeskunde en milieukunde.

Wat zijn gefermenteerde voedingsmiddelen?

Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die een proces van lacto-fermentatie hebben ondergaan, dat optreedt wanneer natuurlijke bacteriën zich voeden met suiker en zetmeel in voedsel, waardoor melkzuur ontstaat. Dit proces conserveert het voedsel, terwijl het ook gunstige enzymen, B-vitaminen en probiotica creëert. Veel voorkomende gefermenteerde voedingsmiddelen zijn onder andere zuurkool, kimchi, kefir, kombucha en yoghurt.

Het fermenteren van vlees is een ook traditionele praktijk die al eeuwenlang in verschillende culturen over de hele wereld wordt gebruikt. Dit proces omvat de gecontroleerde fermentatie van vlees door de werking van melkzuurbacteriën, die de koolhydraten in het vlees omzetten in melkzuur. Er zijn verschillende voordelen aan het fermenteren van vlees. Ten eerste kan het de smaak en textuur van het vlees verbeteren, waardoor het malser en gemakkelijker verteerbaar wordt. Ten tweede kan het de houdbaarheid van het vlees verlengen, waardoor het langer kan worden bewaard zonder te bederven. Ten slotte kan het fermenteren van vlees ook de voedingswaarde verhogen door complexe eiwitten af te breken en de opname door het lichaam te verhogen.

Waarom is fermentatie zo goed?

Gefermenteerde voedingsmiddelen staan met name bekend om de probiotische inhoud. Niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten echter probiotica en toch bieden ze gezondheidsvoordelen. Dit komt omdat de eigenschappen van gefermenteerd voedsel verder gaan dan alleen de aanwezigheid van probiotica. Dit komt ook door een reeks bioactieve verbindingen en biochemische processen die plaatsvinden.

Een van de belangrijkste kenmerken van gefermenteerd voedsel is de productie van bioactieve peptiden, kleine organische stoffen gevormd door aminozuren en verbonden door peptidebindingen. Veel melkzuurproducerende bacteriën die in gefermenteerd voedsel worden aangetroffen, produceren deze peptiden, waaronder bacteriocines, die antimicrobiële eigenschappen hebben. Er is ook gevonden dat fermentatie de niveaus van heilzame fenolverbindingen verhoogt, die antioxiderende eigenschappen hebben en kunnen helpen het darmmicrobioom in balans te brengen.

Bovendien kan het fermentatieproces antinutriënten zoals fytinezuur, die in noten en granen voorkomen, verminderen door de activiteit te versterken van enzymen die deze stoffen afbreken. Gefermenteerd voedsel dient ook als een zeer biologisch beschikbaar leveringssysteem voor prebiotica en micronutriënten zoals calcium.

Bovendien verbetert fermentatie de verteerbaarheid van voedsel, waarbij verbindingen worden afgebroken die moeilijk verteerbaar kunnen zijn, waaronder lactose in zuivelproducten. De meeste gefermenteerde voedingsmiddelen bieden een rijke bron van probiotische micro-organismen, die van nature worden beschermd tegen spijsverteringssappen in de maag, waardoor ze het darmkanaal intact kunnen bereiken. Gefermenteerde voedingsmiddelen bieden ons een divers scala aan probiotica, omdat de microbiële gemeenschappen in deze voedingsmiddelen complex en gevarieerd zijn.

Zelfs kleine verschillen in de productie van gefermenteerd voedsel, inclusief ingrediënten, omgevingsomstandigheden en soorten micro-organismen die bij fermentatie worden gebruikt, kunnen resulteren in letterlijk duizenden variaties van hetzelfde gefermenteerde voedsel. Daarom bieden gefermenteerde voedingsmiddelen tal van gezondheidsvoordelen naast hun probiotische inhoud, waardoor ze een essentieel onderdeel zijn van je voeding!

Read more

De beste bron van Type I Collageen komt uit de zee!
collageen

De beste bron van Type I Collageen komt uit de zee!

Collageen is niet alleen geschikt voor gezondheidsbewuste vrouwen, maar voor iedereen. Want heeft voordelen voor het hele lichaam. Wist je dat zeevis collageen een echt basis-supplement is? Type I ...

Meer informatie
Update; Collageen Hydrolysaat van Wilde kabeljauw

Update; Collageen Hydrolysaat van Wilde kabeljauw

Onze Collageen Hydrolysaat was voorheen afkomstig van wilde kabeljauw, maar we zijn onlangs overgestapt op een nieuwe bron van wilde zeevis, onder andere koolvis, schelvis en bot. Dit is omdat kabe...

Meer informatie