Het verschil tussen gelatine & collageen hydrolysaat
Wanneer je een collageensupplement wilt gaan gebruiken, kom je zowel gelatinepoeders als collageen-hydrolysaat tegen. Het is goed om het verschil tussen deze twee varianten te begrijpen, zodat je een keuze kunt maken die bij jouw behoefte past. Wanneer je het collageen in botten en bindweefsels gaat verhitten wordt het gelatine, een makkelijk op te nemen vorm van collageen voor het lichaam. Er bestaat dus gelatine in supplementvorm, maar gelatine wordt voor de verwerking tot supplement vaak niet verder verwerkt tot collageen-hydrolysaat, waarbij de kleine stukjes zijn opgebroken door middel van enzymen. Deze 'voorverteerde' vorm van gelatine is beter opneembaar, omdat de hele eiwitten zijn losgehaald en 'losse legoblokjes' zijn geworden.
Hierdoor hebben mensen die moeite hebben met het verteren van hele eiwitten baat bij collageen-hydrolysaat. Een ander belangrijk verschil is dat gelatine dient te worden opgelost in lauw of warm water en een gelei vormt, terwijl er bij collageen-hydrolysaat geen sprake is van geleivorming. Hierdoor kan dit goedje ook zonder problemen in koude dranken worden opgelost. Gelatine wordt vaak bewust gebruikt om gerechten mee te kunnen geleren en wordt vaker specifiek voor de darmen ingezet, terwijl collageen-hydrolysaat ook in een koude smoothie of yoghurt kan worden gemengd en meer wordt gebruikt voor huid, haren, nagels en gewrichten. Beide varianten hebben dus net een iets andere applicatie, maar ze zijn allebei, breed inzetbaar, neutraal van smaak en qua samenstelling van het aminozuurprofiel gelijk.
De samenstelling van de aminozuren die gelatine en collageen hydrolysaat aanleveren zijn hetzelfde, alleen de manier waarop ze reageren met mensen is dus anders. Collageen Hydrolysaat vormt geen gel of pudding terwijl gelatine dat wel doet. Collageen Hydrolysaat blijft dan ook gewoon vloeibaar. De smaak is bij beide neutraal, ze zijn beide breed inzetbaar
GELATINE |
COLLAGEEN HYDROLYSAAT |
|
Afkomst |
Botten, huid en schalen van dieren |
|
Aminozuurprofiel |
Identiek in beide producten |
|
Oplosbaarheid |
In lauw & warm water |
Zowel in koud, lauw & warm water |
Reactie met water |
Vormt een gelei |
Blijft vloeibaar |
Voordelen collageen hydrolysaat
- Uitstekende bron van eiwitten
- Bevat hoge concentraties glycine, lysine en proline
- Neutraal van smaak en afkomstig van duurzaam gevangen kabeljauw
- Ondersteunt het lichaamseigen collageennetwerk
- Specifieker voor de gewrichten, huid, haren en nagels
Voordelen gelatine
- Uitstekende bron van eiwitten
- Bevat hoge concentraties glycine, lysine en proline
- Neutraal van smaak en afkomstig van rund
- Specifiek voor de darmen
Conclusie over collageen
Voor je gezondheid maakt het dus niet veel uit of je kiest voor collageen-hydrolysaat of voor gelatine, het verschil zit 'm met name in de praktische applicatie ervan. Collageen hydrolysaat kent dan misschien een hogere opneembaarheid en is ook oplosbaar in koude dranken, gelatine heeft weer de al dan niet gewenste eigenschap te kunnen binden en wordt bovendien meer toegepast voor de darmen. Ook de keuze voor een runder collageen hangt af van jouw persoonlijke voorkeur.
Viscollageen lijkt qua samenstelling het op die van de mens en volgens diverse onderzoeken kent viscollageen een betere opneembaarheid, maar de keuze voor de gehydrolyseerde variant in plaats van voor gelatine heeft een net zo goede impact op de opneembaarheid. Wanneer je echter een allergie hebt voor bijvoorbeeld vis- en schaaldieren, kan rundercollageen natuurlijk weer een uitkomst zijn. Hoe dan ook is het belang van collageen voor je lichaam niet te onderschatten en zullen je huid, haren, nagels, botten en gewrichten je dankbaar zijn als je hiervan bewust bent en ervoor zorgt dat je lichaam voldoende binnen krijgt. Als je collageen type I en III wilt suppleren, zijn collageen van runderen, kabeljauw of bottenbouillon een uitstekende keuze.