Naar inhoud

Artikel: Is het eten van lever goed voor je?

Is het eten van lever goed voor je?
beef liver

Is het eten van lever goed voor je?

Is het eten van lever goed voor je lichaam? Simpel antwoord: ja. Orgaanvlees zoals lever, hart en nieren zijn echte superfoods voor je lichaam. Ze zitten vol vitamines en mineralen en ze zijn één van de meest voedzame voedingsbronnen die er bestaan!

We zijn voorstanders van neus-tot-staart eten, dus het eten van alle delen van het dier, dus ook de organen....vaak bevatten juist deze delen de meeste voedingsstoffen. Dit is waarom oude voorouders graag bottenbouillon dronken, collageen consumeerden en beenmerg aten inclusief orgaanvlees!

De geschiedenis van orgaanvlees - neus tot staart eten

Onze voorouders hebben botten, organen, pezen en ander bindweefsel altijd geconsumeerd en gebruikt om bijvoorbeeld bottenbouillon te maken. Vanwege de hoge voedingswaarde en om ervoor te zorgen dat er geen waardevol voedsel verloren ging. Het was de manier waarop onze voorouders aten. De tijden maakten het noodzakelijk omdat ze zich niet konden veroorloven om een deel van het dier te verspillen.

In feite gaf het eten van het hele dier inclusief de organen, de vroege homo sapiens de voedingsstoffen die ze nodig hadden om de snelle groei van hun eigen hersenen te bevorderen. Dus het eten van neus tot staart heeft de volgende stap in de evolutie naar de moderne mens enorm geholpen!

Met de introductie van de industriële revolutie, de moderne landbouw en supermarkten, zijn mensen steeds makkelijker gaan denken over hun eten. Tegenwoordig eten de meeste mensen liever mager spiervlees dan echt voedzaam orgaanvlees, bewegen we steeds minder en stellen we ons vaak niet meer voldoende bloot aan de natuurlijke elementen zoals kou en zonlicht!

Maar onze gezondheid zou er baat bij hebben als we terug zouden gaan naar de manier waarop onze voorouders aten en ook het eten van orgaanvlees weer in onze voeding zouden opnemen.

Het eten van organen zoals lever heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen vanwege de hoge voedingswaarde. Lever en ander organen bevatten meer mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen vergeleken met ieder ander stuk vlees!

Weston-A-Price deed de volgende observatie van indianen, inmiddels ook natives genoemd, die in de Noord-Canadese Rocky Mountains leefden:

"Ik observeerde dat de Indianen grote nadruk legden op het eten van de organen van de dieren, inclusief delen van het spijsverteringskanaal. Veel van het spiervlees van de dieren werd aan de honden gevoerd. ... De skeletresten werden fijn gebroken in botsnippers of splinters om zoveel mogelijk van het merg en de voedingswaarde uit de de botten te verkrijgen."

Voordelen van nose-to-tail-eten

Het orgaanvlees in een neus-tot-staart-dieet bevat zeer specifieke verbindingen die de overeenkomstige organen in ons eigen lichaam positief beïnvloeden. De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en andere traditionele volkeren hadden de overtuiging dat het eten van de organen van een gezond dier de gezondheid van hetzelfde orgaan in ons eigen lichaam ondersteunt. Runderhersenen bieden bijvoorbeeld verschillende voedingsstoffen voor de hersenen zoals fosfatidylserine en verschillende andere hersenstimulerende peptiden. Rundernieren bevatten zeldzame aminozuren die het voor onze eigen nieren gemakkelijker kunnen maken om hun werk te doen. En runderhart biedt een overvloed aan B-vitamines die een positief effect hebben. Inname van deze B-vitamines ondersteunt de gezondheid van het hart. 

Is het eten van runderlever goed?

Orgaanvlees zoals lever wordt beschouwd als één van de meest voedzame delen, waarom is dat zo?

Lever bevat veel B-vitamines, 100 gram runderlever bevat gemiddeld de volgende vitamines:

  • vitamine B12
  • riboflavine B2
  • niacine B3
  • foliumzuur B9
  • vitamine B6
  • thiamine B1

Waardevolle bron van natuurlijk heemijzer

Lever is een rijke bron van ijzer. In een portie runderlever van 100 gram vind je gemiddeld 36% van je dagelijkse dosis ijzer. Je lichaam gebruikt ijzer om hemoglobine te maken, een eiwit dat in de rode bloedcellen wordt aangetroffen. 

Lever zit vol met mineralen & vitamines

Er zijn een aantal belangrijke vitamines en mineralen in lever aanwezig.

Selenium: Runderlever bevat gemiddeld 52% van de dagelijkse selenium

Vitamine C:  Lever bevat  ongeveer 2 milligram vitamine C

Fosfor: Runderlever bevat 50% van de dagelijkse hoeveelheid fosfor

Choline: essentieel is voor de normale functie van de hersenen. In het bijzonder is choline essentieel voor de productie van acetylcholine, een belangrijke neurotransmitter.

Lever slaat geen gifstoffen op

Dit is een veel voorkomende misvatting. De lever wordt vaak beschreven als een orgaan dat de gifstoffen uit je bloed "filtert". In werkelijkheid is de lever volkomen veilig voor consumptie en bevat het geen hogere concentratie gifstoffen dan de rest van het lichaam.

Dit komt door het feit dat je lever niet per se een "filter" is, maar meer een soort verwerkingsfabriek, die gifstoffen onschadelijk maakt en ze uit je lichaam transporteert. Wat betekent, hoe schoner de runderen eten, des de schoner de organen zullen zijn!  Daarom is het belangrijk om te kiezen voor producten van traceerbare herkomst en van grasgevoerde runderen en waarbij kwaliteit voorop staat.

Paleo Powders® brengt met de orgaansupplementen producten van de beste kwaliteit op de markt. Onze producten worden zorgvuldig gekozen en zijn afkomstig van grasgevoerde runderen uit Nieuw-Zeeland dan wel Europa. Dit zie je terug in de kwaliteit van het vlees van de dieren en in de orgaansupplementen van Paleo Powders®. Doordat de ingrediënten rauw gevriesdroogd worden, blijven voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en cofactoren in de hoogst mogelijke concentraties geconserveerd. De supplementen worden uiterst zorgvuldig samengesteld en getest en bevatten dan ook geen pesticiden, hormonen of vulstoffen.

Read more

Het verschil tussen gelatine & collageen hydrolysaat

Het verschil tussen gelatine & collageen hydrolysaat

Wanneer je een collageensupplement wilt gaan gebruiken, kom je zowel gelatinepoeders als collageen-hydrolysaat tegen. Het is goed om het verschil tussen deze twee varianten te begrijpen, zodat je e...

Meer informatie
Collageen en levensstijlfactoren

Collageen en levensstijlfactoren

Het maakt niet uit hoe oud je bent, de kans is groot dat de belangrijkste manier waarop anderen je leeftijd waarnemen, via het grootste orgaan van je lichaam is:  de huid! De mate van de natuurlijk...

Meer informatie