Naar inhoud

Artikel: Collageen type 1, 2 of 3? Wat is het verschil

Collageen type 1, 2 of 3? Wat is het verschil

Collageen type 1, 2 of 3? Wat is het verschil

Wat zijn de verschillende soorten collageen?

Er zijn 28 verschillende soorten collageen - het is het meest voorkomende eiwit in het dierenrijk. Maar niet al het collageen is hetzelfde. Collageensupplementen hebben veel verschillende voordelen, maar elk type collageen reageert anders in het menselijk lichaam. En elk collageensupplement kan verschillende soorten collageen bevatten…

Naarmate er steeds meer collageensupplementen op de markt verschijnen, is het belangrijk om de verschillende soorten collageen te begrijpen, evenals de verschillende bronnen en gezondheidsvoordelen van elk type. Omdat collageenpoedersupplementen zijn afgeleid van dieren – vooral runderen en vissen - is collageen niet vegan of veganistisch.

Hieronder bespreken we de vijf belangrijkste soorten collageen. Welke bevorderen de botgezondheid? Welke verbeteren een gezonde, gehydrateerde huid? Welke soorten hebben bijwerkingen?

Soorten collageenproteïne

Hoewel er 28 soorten collageen bekend zijn, zullen we alleen kijken naar de vijf belangrijkste soorten collageen.

Type I collageen

Tot 90 procent van het collageen in het lichaam is type I collageen. Type I collageenvezels zijn te vinden in de huid en botten en bloedvatwanden, evenals in bindweefsel en vezelig kraakbeen.
Het wordt ook gevonden in littekenweefsel. Dit feit, samen met bevindingen uit sommige onderzoeken, suggereert dat collageen type I kan helpen bij wondgenezing.

Type I collageen is het meest bekend om zijn anti-aging eigenschappen. Van de verschillende soorten collageen minimaliseert dit vezelachtige eiwit het beste rimpels en verbetert het de gezondheid en hydratatie van de huid.

Beste bronnen voor type I collageen

 • Viscollageen
 • Eiwitten
 • Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vis en rundvlees
 • Bottenbouillon

Type II collageen

Wordt aangetroffen in elastisch kraakbeen. Type II collageen staat bekend om het bevorderen van de gezondheid van de gewrichten. Als je niet zoveel om huidverzorging gaat, is dit een ander collageen om uit te proberen. Dit type collageen staat erom bekend om de gewrichten in optimale conditie te houden!

Bottenbouillon is het voedsel dat het rijkst is aan type II collageen, maar bevat ook andere heilzame stoffen zoals hyaluronzuur. Sommige collageensupplementen bevatten ook type II collageen.

Beste bronnen voor type II collageen

 • Bottenbouillon
 • Eiwitrijk voedsel, zoals kip

Type III collageen

Type III collageen zorgt voor en verbetert de structuur van spieren, organen en bloedvaten. Deze vorm van collageen is de één na meest voorkomende vorm na type I.

Type III komt ook veel voor in de darmen. Er zijn aanwijzingen dat type III (en in mindere mate type I) de trainingsprestaties kan verbeteren. Dit lijkt ook logisch omdat type III collageen het type is dat het meest in de spieren wordt aangetroffen. Er wordt aangenomen dat je door collageen type III te gebruiken efficiënter kunt werken aan het opbouwen van spiermassa.

Beste bronnen voor type III collageen

 • Rundercollageenpeptiden
 • Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals rundvlees en vis
 • Bottenbouillon
 • Collageen eiwitpoeder

Type IV collageen

Dit minder voorkomende type collageen helpt bij de functie van de nieren en andere organen. Type IV collageen bestaat van nature als bouwstenen in verschillende huidlagen. Deze huidlagen omringen vaak onze spieren, organen en vetcellen.

Type IV vormt zich in vellen, omdat collageen type IV een specifiek aminozuur (glycine) mist dat aanwezig is in de meeste andere collageensoorten.

Basale lamina is de naam voor een diepe huidlaag. Type IV collageen vormt basale lamina, die dient als de bovenste helft van het basaalmembraan. Het basaalmembraan is waar de buitenste huidlagen de binnenste lagen van het menselijk lichaam ontmoeten.

Beste bronnen voor type IV collageen

 • Eiwitten
 • Eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals rundvlees en vis
 • Bottenbouillon

Type V collageen

Type V-collageen is een vezelachtig collageen dat wordt aangetroffen in sommige lagen van de huid, het haar en vooral het weefsel van de placenta. Net als sommige andere soorten collageen, kan type V worden gevonden in collageenfibrillen - dat wil zeggen lange, zeer dunne collageenvezels.

Omdat de placenta van vitaal belang is om groeiende embryo's van voedingsstoffen en zuurstof te voorzien, wordt type V-collageen beschouwd als een cruciaal eiwit voor neonatale ontwikkeling.

Type V collageen wordt ook gevonden in het hoornvlies van het oog. Een tekort aan type V is in verband gebracht met verminderde transparantie in het hoornvlies.

Beste bronnen voor type V collageen

 • Bottenbouillon

Beste soorten collageen

Alle soorten collageen zijn nuttig voor het menselijk lichaam. Ze werken elk op een unieke manier en helpen veel lichamelijke processen en functies.

Het meest grondig onderzocht zijn type I en II collageen. Deze worden vaak beschouwd als nuttige collageenbronnen voor het grootste aantal mensen.

Type I collageen is het meest voorkomende collageen dat van nature in het menselijk lichaam wordt aangetroffen. Wil je het optimale van alle soorten type collageen dan is bottenbouillon de absolute koning omdat het collageen type 1 tot en met 5 bevat. Wil je meer type 1 collageen ga dan voor onze collageen van Wilde Kabeljauw of Runder Collageen.

Read more

Het verschil tussen Bottenbouillon (Bone Broth) en Collageen hydrolysaat
bone broth

Het verschil tussen Bottenbouillon (Bone Broth) en Collageen hydrolysaat

Bone Broth en Collagen hydroysaat zijn ideaal voor iedereen die de gezondheid van hun huid, haar, nagels, gewrichten, ligamenten, pezen en darmen wil ondersteunen. Wat is het verschil tussen deze p...

Meer informatie
Het verschil tussen gelatine & collageen hydrolysaat

Het verschil tussen gelatine & collageen hydrolysaat

Wanneer je een collageensupplement wilt gaan gebruiken, kom je zowel gelatinepoeders als collageen-hydrolysaat tegen. Het is goed om het verschil tussen deze twee varianten te begrijpen, zodat je e...

Meer informatie