Orgaanvlees als multivitaminen
Het eten van orgaanvlees is één van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je het meeste haalt uit het voedsel en om dichter bij een optimaal welzijn te komen. Het is veel voedzamer dan het spiervlees dat typisch is in de meeste westerse diëten.
Orgaanvlees versus multivitaminen
Therapeuten en functionele artsen zijn het er absoluut over eens dat het eten van voedingsstoffen uit volledige voedselbronnen superieur is aan het verkrijgen van voedingsstoffen uit multivitaminen of andere individuele supplementen.
Dat komt omdat wanneer je een hele voedselbron eet je maximaal profiteert van voedselsynergie. Van voedselsynergie is sprake, wanneer alle voedingsstoffen van een voedingsmiddel samenwerken om maximale gezondheidsvoordelen te bieden
Lever bevat bijvoorbeeld veel vitamine A (een vet oplosbare vitamine). Lever bevat ook veel vet, wat je lichaam van nature helpt om de vitamine A die je net hebt gegeten op te nemen. Bij een vitamine A-supplement is dit niet het geval, omdat er dus bepaalde ingredienten missen, in dit geval dus vet!
IJzer helpt bijvoorbeeld de antioxiderende kracht van vitamine C te versterken - beide vind je ook in orgaanvlees. De natuur heeft dus alle verschillende voedingsstoffen in de juiste verhoudingen!
Welke organen moet je eten?
(Runder) lever en nieren twee van de meest voedzame organen die je kunt consumeren, maar ook lever van schapen, geiten, buffels, herten, elanden, giraffen en kamelen zijn erg voedzaam
Lever en nieren zijn waarschijnlijk het meest gegeten organen in Europa, maar andere organen zijn ook uitermate geschikt voor consumptie.
- Lever
- Nier
- Hart
- Hersenen
- Tong
- Darm/maag (pens)
- Thymus of pancreas
- Testikels
- Huid
- Botten, pezen en ander bindweefsel
- Ogen
Voedingsprofiel
Het voedingsprofiel van verschillende organen verandert van dier tot dier, maar wij focussen ons nu op organen van runderen. De volgende informatie is gebaseerd op 100 gram runderlever, hart en nieren.
Runderlever
Runderlever is het meest voedzame item op de lijst. Het bevat:
- Vitamine A (retinol]
- Riboflavine (B2)
- Niacine (B3)
- Vitamine (B6)
- Foliumzuur (B9)
- Vitamine B12
- Pantotheenzuur (B5)
- Choline
- IJzer
- Fosfor
- Zink
- Koper
- Selenium
Orgaanvlees heeft een hoog gehalte aan B-vitamines. B-vitamines zijn in water oplosbaar, dus een eventueel teveel wordt via de urine uitgescheiden. Met vitamine A, E en D is mogelijk om te overdoseren, maar het is veel waarschijnlijker door suppletie dan door het eten van lever.
Runderhart
Net als lever, zit het hart vol met tal van biologisch beschikbare voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen, waaronder CoQ10.
Naast CoQ10 zijn de andere opmerkelijke voedingsstoffen;
- Riboflavine (B2)
- Niacine (B3)
- Vitamine b12
- Ijzer
- Fosfor
- Koper
- Selenium
Rundernier
De nieren en de lever zijn beide filterorganen, die gifstoffen uit ons voedsel en onze omgeving afbreken om ze te verwerken. Geen van deze organen slaat deze gifstoffen daadwerkelijk op, een veel voorkomende misvatting. In plaats daarvan zorgen ze voor de chemische reacties die je lichaam nodig heeft om jezelf van gifstoffen te ontdoen, dus als je ze eet, stimuleren ze het vermogen van je eigen organen om hetzelfde te doen.
Nieren bevatten o.a. de volgende voedingstoffen:
- Riboflavine (B2)
- Vitamine b12
- Choline
Begin met het eten van orgaanvlees
Organen zijn veel meer dan alleen dierlijke bijproducten. Het zijn enkele van de meest voedzame voedingsmiddelen die beschikbaar zijn en zijn de sleutel tot het eten van neus-tot-staart. Ze ondersteunen ook een gezond paleo en carnivoordieet.
De snelste manier om te beginnen met het eten van orgaanvlees is door een aantal van onze gevriesdroogde supplementen te pakken zoals de runderlever of de runder orgaanmix met maar liefst 4 krachtige organen!
Maar er zijn ook nog een aantal alternatieven zoals zelf bottenbouillon of soepen maken of probeer eens paté, de mogelijkheden zijn eindeloos!