Naar inhoud

Artikel: Wat zijn wholefoods?

Wat zijn wholefoods?
paleo

Wat zijn wholefoods?

Wat Zijn Wholefoods?

Wholefoods, oftewel volwaardige voedingsmiddelen, zijn voedingsmiddelen die minimaal bewerkt zijn en hun natuurlijke staat zoveel mogelijk behouden. Ze zijn vrij van toegevoegde suikers, kunstmatige ingrediënten en chemische conserveringsmiddelen. Voorbeelden van wholefoods zijn groenten, fruit, noten, zaden en dierlijke producten zoals vlees, vis, en eieren van dieren die op een natuurlijke manier zijn grootgebracht.

Waarom Zijn Wholefoods Beter Dan Geïsoleerde Vitamines?

Wholefoods bieden een breed scala aan voedingsstoffen die samenwerken in hun natuurlijke matrix. Dit staat in contrast met geïsoleerde vitamines, die enkel één specifiek nutriënt bevatten. Hier zijn enkele redenen waarom wholefoods superieur zijn:

 • Synergistische werking: In wholefoods werken vitamines, mineralen, vezels en fytonutriënten samen. Deze synergie zorgt voor een betere opname en benutting van de voedingsstoffen in het lichaam.
 • Bioavailability: Wholefoods bevatten voedingsstoffen in vormen die het lichaam beter herkent en opneemt. Geïsoleerde vitamines kunnen soms slecht opgenomen worden en in sommige gevallen zelfs toxisch zijn in hoge doseringen.
 • Balans van voedingsstoffen: Wholefoods bieden een evenwichtige mix van voedingsstoffen, wat helpt bij het voorkomen van tekorten en overschotten die kunnen ontstaan door het innemen van grote hoeveelheden geïsoleerde vitamines.

Verschillende Vormen van Wholefoods

Wholefoods zijn beschikbaar in verschillende vormen, elk met hun unieke voordelen:

 • Vers: Vers fruit, groenten, vlees en vis zijn de meest natuurlijke vorm van wholefoods. Ze bieden maximale voedingswaarde en smaak.
 • Gedroogd: Gedroogde vruchten, groenten, en kruiden behouden veel van hun voedingsstoffen en zijn handig voor langdurige opslag en gebruik.
 • Gefermenteerd: Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi en kefir bevatten probiotica die de darmgezondheid ondersteunen en de opname van voedingsstoffen verbeteren.
 • Bevroren: Bevroren wholefoods behouden vaak hun voedingswaarde en kunnen handig zijn wanneer verse producten niet beschikbaar zijn.

De Rol van Orgaansupplementen

Orgaansupplementen zijn een bijzondere vorm van wholefoods die de voedingsstoffen en voordelen van organen zoals lever, hart, en nieren bieden. Ze resoneren sterk met de traditionele diëten van onze voorouders, die vaak het hele dier consumeerden, inclusief de organen, vanwege hun hoge voedingswaarde.

 • Nutrient density: Organen zijn extreem voedzaam en bevatten hoge concentraties van vitamines, mineralen, en aminozuren die zeldzaam zijn in spierweefsel.
 • Biologische beschikbaarheid: De voedingsstoffen in orgaansupplementen zijn vaak beter opneembaar dan die in plantaardige bronnen of synthetische supplementen.
 • Specificiteit: Elk orgaan biedt specifieke voedingsstoffen die goed zijn voor overeenkomstige organen in het menselijk lichaam. Lever is bijvoorbeeld rijk aan vitamine A en B12, die essentieel zijn voor de gezondheid van onze eigen lever en bloedaanmaak.

Waarom Runderlever de Beste Bron van Wholefood Is

Runderlever wordt vaak beschouwd als een van de meest voedzame voedingsmiddelen ter wereld en biedt talloze gezondheidsvoordelen:

 • Rijk aan Vitaminen: Runderlever is een uitstekende bron van vitamine A, B12, en foliumzuur. Vitamine A ondersteunt de huid en de ooggezondheid, terwijl B12 essentieel is voor de aanmaak van rode bloedcellen en de hersenfunctie.
 • Mineralen: Het bevat ook hoge niveaus van ijzer, koper, zink en selenium. IJzer is cruciaal voor zuurstoftransport in het bloed, en zink speelt een rol in wondgenezing.
 • Eiwitten: Runderlever biedt hoogwaardige eiwitten die essentieel zijn voor spieropbouw en -herstel.
 • Antioxidanten: Het bevat krachtige antioxidanten zoals CoQ10, die helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress.

Evolutionaire Voeding en Quantum Biologie

Onze voorouders consumeerden duizenden jaren lang uitsluitend wholefoods, wat in lijn ligt met onze genetische en biologische behoeften. Dit dieet van jagen en verzamelen leverde alle nodige voedingsstoffen in hun meest natuurlijke vormen. Deze voedingspatronen hebben ons genoom gevormd, en onze lichamen resoneren nog steeds sterk met deze vormen van voeding.

Quantum biologie suggereert dat onze cellen functioneren op een energetisch niveau dat sterk beïnvloed wordt door de kwaliteit van de voedingsstoffen die we consumeren. Wholefoods, in hun complexe en natuurlijke matrix, bieden een energie die onze cellen herkennen en optimaal benutten, wat leidt tot betere gezondheid en welzijn.

Conclusie

Het consumeren van wholefoods is cruciaal voor het handhaven van een goede gezondheid. Ze bieden een synergetische mix van voedingsstoffen die ons lichaam optimaal kan benutten. Orgaansupplementen, met name runderlever, zijn een krachtige vorm van wholefoods, die ons voorzien van geconcentreerde en goed opneembare voedingsstoffen. Door terug te keren naar een voedingspatroon dat lijkt op dat van onze voorouders, kunnen we onze gezondheid en welzijn op een fundamenteel niveau verbeteren.

Read more

Heemijzer en voordelen van orgaanvlees in je dieet
heemijzer

Heemijzer en voordelen van orgaanvlees in je dieet

IJzer is een fundamenteel element in ons dieet, essentieel voor het functioneren van ons lichaam. Twee vormen van ijzer, heemijzer en non-heemijzer, spelen elk een unieke rol in onze gezondheid. De...

Meer informatie