Naar inhoud

Artikel: De waarheid over vet! Wat zijn goede vetten?

De waarheid over vet! Wat zijn goede vetten?

De waarheid over vet! Wat zijn goede vetten?

Ben je bang voor vet in je voeding? Dan ben je niet de enige, maar onthou, je lichaam heeft goede vetten nodig om gezond te blijven. Vet heeft in het verleden altijd een belangrijke rol gespeeld in onze voeding, maar door de opkomst van de low-fat en non-fat trend in West-Europa, is het beeld over vet veranderd.

Tegenwoordig beseffen we gelukkig steeds meer dat niet alle vetten slecht zijn. In feite hebben onze lichamen juist vetten nodig om goed te functioneren, en gezonde vetten in het bijzonder. Het ketogeen dieet, waarbij vetten een hoofdbestanddeel zijn, wordt steeds populairder en daardoor willen steeds meer mensen weten wat voor soort vetten gezond zijn.

Maar wat zijn vetten precies, hoe onderscheiden we verzadigde van onverzadigde vetten en hoe zorgen we ervoor dat we genoeg gezonde vetten binnenkrijgen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en geven we je een overzicht van gezonde vetten en hun voordelen voor ons lichaam.

Onze voorouders

Toen de mens nog jager-verzamelaar was, speelde vet een belangrijke rol in onze voeding. Het was een bron van energie en bescherming tegen de koude. Het was ook makkelijk te verzamelen en op te slaan voor momenten waarop er weinig voedsel beschikbaar was.

Echter, met de opkomst van de moderne voedingsindustrie en de trend om laag-vet voeding te eten, is het beeld over vetten veranderd. Maar gelukkig beginnen we nu steeds meer in te zien dat vetten, en vooral gezonde vetten, belangrijk zijn voor onze gezondheid.

Hieronder vind je onze top 7!

 1. Avocado is een van de gezondste vruchten die je kunt eten en tegelijk een van de beste gezonde vetten! Avocado staat bekend om zijn rijke aanwezigheid aan enkelvoudig onverzadigd vetten, Avocados bevatten bovendien veel vitamine E, wat helpt bij de bestrijding van vrije radicalen, en het uiterlijk van de huid verbetert. Daarnaast is het een uitstekende bron van gezonde eiwitten, zelfs meer dan elke andere fruitsoort.
   
 2. Boter is een basisproduct in veel huishoudens, maar niet alle soorten boter zijn hetzelfde. Hoewel het gebruikelijk is om margarine en andere alternatieven in de supermarkt te vinden, is echte boter van grasgevoerde en biologische bronnen de juiste keuze. Ondanks het negatieve imago rond vetten, zijn de voordelen van boter herontdekt en is de populariteit ervan opnieuw toegenomen.Een van de belangrijkste redenen om voor grasgevoerde boter te kiezen, is het hoge gehalte aan essentiële vetzuren, zoals omega-6 en omega-3.

  Deze vetzuren spelen een cruciale rol bij het goed functioneren van de hersenen en het behoud van een goede gezondheid. In tegenstelling tot andere voedingsstoffen kan het lichaam deze vetzuren niet produceren en moet het daarvoor op voedingsbronnen vertrouwen. Naast de essentiële vetzuren is boter ook een rijke bron van in vet oplosbare vitamines en sporenelementen.

 3. Kokosolie wordt beschouwd als een van de gezondste oliën om mee te koken vanwege het hoge gehalte aan middellange-keten vetzuren. Deze vetzuren worden gemakkelijk verteerd en niet opgeslagen als vet, waardoor je cellen snel een energieboost krijgen. Kies bij het kopen van kokosolie voor extra vierge varianten, omdat deze meer gezondheidsvoordelen behouden in vergelijking met geraffineerde of verwerkte oliën.
   
 4. Eieren zijn een geweldige bron van eiwitten en bevatten alle essentiële aminozuren. Ondanks misvattingen uit het verleden, zijn eieren niet slecht voor de gezondheid. Eieren bevatten ook choline, wat belangrijk is voor de hersenfunctie, Het is belangrijk om niet alleen het eiwit te eten, maar juist de dooier bevat veel voedingsstoffen en gezonde vetten. Om de meeste voordelen te krijgen, kiezen wij voor biologische scharreleieren, die meer gezonde vetten en omega-3 vetzuren bevatten.
   
 5. Grasgevoerd, biologisch rundvlees is een ander voedingsbron dat gezonde vetten en eiwitten bevat. Grasgevoerd rundvlees is superieur aan graangevoerd rundvlees omdat het meer omega-3 vetzuren en CLA bevat, Bovendien wordt grasgevoerd rundvlees als veiliger beschouwd, omdat het gebruik van antibiotica en hormonen minder vaak voorkomt.
   
 6. MCT-olie, of triglyceriden met middellange ketens, is een type verzadigd vet dat veel gezondheidsvoordelen biedt. MCT's zijn licht verteerbaar en stimuleren de stofwisseling, en veel mensen voegen MCT-olie toe aan hun ochtendkoffie voor een snelle energieboost. MCT-olie kan worden toegevoegd aan zelfgemaakte saladedressings, smoothies en kan worden gebruikt als vervanging voor een deel van de kokosolie in bakrecepten.
   
 7. Volle zuivelproducten, zoals probiotische yoghurt, rauwe melk en rauwe kefir, zijn geweldige bronnen van hart-gezonde vetten. Probiotische yoghurt bevat nuttige bacteriën die de darmgezondheid ondersteunen en de spijsvertering verbeteren, Rauwe melk en kefir zijn een populaire bron van gezonde vetten en bevatten alle vitamines, mineralen en enzymen in hun natuurlijke vorm, zonder toegevoegde suikers of ingrediënten. 

Nu je weet hoe belangrijk gezonde vetten zijn voor onze gezondheid, is het tijd om ze in te slaan! Maak een bezoekje aan je plaatselijke natuurwinkel, probeer nieuwe recepten met MCT olie, volle melkproducten en eieren en ontdek de verrassend lekkere smaken van gezonde vetten. Vergeet niet, gezonde vetten hoeven niet saai te zijn!

En als je nog op zoek bent naar een gezonde en vetrijke snack, probeer dan een komkommer of groente met wat feta of verse geitenkaas. Of maak je eigen huisgemaakte guacamole met avocado's vol gezonde vetten. Het punt is, gezonde vetten zijn overal om ons heen, we moeten ze alleen weten te vinden.

Cheers to gezonde vetten!

Read more

Wat is beef tallow?

Wat is beef tallow?

Rundertalg of rundervet, ook bekend als beef tallow, is het meest waardevolle deel van het vet van de rund. Het wordt verzameld uit de vetlaag van runderen en wordt door middel van verhitting en ko...

Meer informatie
De beste bron van Type I Collageen komt uit de zee!
collageen

De beste bron van Type I Collageen komt uit de zee!

Collageen is niet alleen geschikt voor gezondheidsbewuste vrouwen, maar voor iedereen. Want heeft voordelen voor het hele lichaam. Wist je dat zeevis collageen een echt basis-supplement is? Type I ...

Meer informatie