Naar inhoud

Artikel: Low Carb, Keto en Paleo: wat is het verschil?

Low Carb, Keto en Paleo: wat is het verschil?

Low Carb, Keto en Paleo: wat is het verschil?

Het valt niet te ontkennen dat overeenkomsten zijn tussen het koolhydraatarme, keto- en paleo-dieet. Maar hoewel deze eetstijlen op dezelfde basis zijn gebouwd, zijn er enkele belangrijke verschillen die verklaren waarom ze elk een andere naam hebben.

Het begrijpen hiervan kan erg belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste levensstijl voor jou, aangezien Keto-, Paleo- en Low Carb-diëten verschillende voordelen zullen hebben, evenals bredere overwegingen die verder gaan dan wat we eten.

Om te beginnen volgt hier een korte beschrijving;

Low Carb - Een dieet dat de inname van koolhydraten beperkt, voedingsmiddelen met veel koolhydraten schrapt en resulteert in een lagere inname van koolhydraten dan normaal. De totale dagelijkse inname van koolhydraten is meestal minder dan 130 gram.

Keto - Een dieet dat de meeste bronnen van koolhydraten verwijdert, wat resulteert in een inname van koolhydraten die incidenteel is van andere voedselgroepen. De totale dagelijkse inname van koolhydraten is doorgaans lager dan 50 g en kan zo laag als of zelfs lager zijn dan 20 g. Voor de meeste mensen is het doel van een Keto-dieet het opwekken van ketose, een vetverbrandende stofwisselingstoestand die alleen kan worden bereikt met een zeer lage inname van koolhydraten.

Paleo - Een dieet dat erop gericht is alleen voedsel te bevatten dat gemakkelijk beschikbaar zou zijn geweest voor onze voorouders van jager-verzamelaars - vóór de komst van de landbouw zo'n 10.000 jaar geleden. Hoewel er geen dagelijkse koolhydraatlimiet is, heeft het Paleo-dieet de neiging om consequent koolhydraatarm te zijn, omdat veel voedingsmiddelen met veel koolhydraten worden geëlimineerd.

Overeenkomsten tussen koolhydraatarme, keto- en paleo-dieet

Er zijn meerdere overeenkomsten tussen Keto, Low Carb en Paleo diëten. Dit is de reden waarom veel mensen vaak in de war raken tussen de drie, of aannemen dat ze allemaal hetzelfde dieet hebben, alleen met verschillende namen. Hier zijn enkele overeenkomsten!

Laag in koolhydraten
Koolhydraatarme diëten zijn erop gericht om het totale koolhydraatgehalte lager dan gemiddeld te houden - ofwel met weinig of met veel. Paleo-diëten staan ​​geen geraffineerde of bewerkte koolhydraten toe, wat de dagelijkse inname aanzienlijk vermindert. Ten slotte streeft Keto ernaar om zo dicht mogelijk bij "koolhydraatvrij" te komen, zodat je je dagelijkse limiet voor koolhydraten niet overschrijdt.

Focus op echt voedsel
Een heel belangrijk ding dat elk van deze diëten gemeen heeft, is dat ze allemaal gebruik maken van vers en natuurlijk voedsel, meer dan verwerkt en kant-en-klaar voedsel. Dit zorgt niet alleen voor een natuurlijke daling van het koolhydraatgehalte (aangezien veel bewerkte voedingsmiddelen geraffineerde koolhydraten en toegevoegde suikers bevatten), maar het zorgt ook voor een dieet dat rijk is aan vitamines, mineralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten - in plaats van kunstmatige ingrediënten en additieven.

Rijk aan eiwitten en gezonde vetten
In tegenstelling tot koolhydraten, zijn twee voedingsgroepen die voornamelijk voorkomen eiwitten en vetten. Elk van deze drie levenstijlen maakt gebruik van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en eieren. Ze bevatten ook voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan gezonde vetten zoals boter, olijfolie, avocado, noten en zaden.

Bij al deze diëten gaat het net zo goed om wat je wel eet als om wat je niet eet. Dagelijks het juiste voedsel eten is een geweldige manier om de energie die je nodig hebt uit voedsel te halen, evenals een complete bron van eiwitten, vitamines, mineralen en gezonde vetten.

Eten zoals je voorouders
Echt voedsel lijkt veel meer op dat wat onze voorouders zouden hebben gegeten en waar ze van gedijen. Dit is belangrijk omdat veel problemen een gevolg zijn van het moderne westerse dieet. Terwijl Low Carb- en Keto-diëten doorgaans minder bewerkte voedingsmiddelen bevatten, is het Paleo-dieet ontworpen om precies te eten zoals onze voorouders van jager-verzamelaars deden, schoon, eenvoudig en duurzaam!

Read more

Welke olie moet je vermijden

Welke olie moet je absoluut vermijden?

De informatie van het gebruik van olie en vetten is erg verwarrend. Aan de ene kant heb je bronnen zoals het voedingscentrum die zeggen dat meervoudig onverzadigde vetten (de belangrijkste vetten i...

Meer informatie
Biohack; blootstelling aan de zon!

Biohack; blootstelling aan de zon!

Onze voorouders hadden geen zonnebrand en parasols om ze tegen zonlicht te beschermen. Ze zaten ook niet binnen. In feite zouden ze alleen in de in schaduwrijke schuilplaatsen zijn geweest als ze s...

Meer informatie