Naar inhoud

Artikel: Biohack; blootstelling aan de zon!

Biohack; blootstelling aan de zon!

Biohack; blootstelling aan de zon!

Onze voorouders hadden geen zonnebrand en parasols om ze tegen zonlicht te beschermen. Ze zaten ook niet binnen. In feite zouden ze alleen in de in schaduwrijke schuilplaatsen zijn geweest als ze sliepen. Jagen, verzamelen of reizen werd buiten gedaan in de zon.

Dus als zonlicht zo slecht voor ons is, hoe hebben onze voorouders het dan overleefd? De waarheid is dat we zijn geëvolueerd om ons aan te passen aan de zon en er ook dus ook voordelen te halen zijn.

Als we de voorouderlijke wijsheid toepassen, kunnen we leren dat er eigenlijk een behoorlijk aantal voordelen zijn aan blootstelling aan de zon! En waarom we zonlicht moeten omarmen in plaats van het te vermijden.

Voordelen van blootstelling aan de zon

Blootstelling aan zonlicht is iets waar wij mensen van kunnen gedijen! Voldoende zonlicht krijgen heeft een aantal verbazingwekkende voordelen voor lichaam en geest. Veilig van de zon genieten is slechts een gemakkelijke manier om een ​​optimale gezondheid te bevorderen. Enkele voordelen zijn:

Vitamine D: de zonnevitamine

Misschien wel het meest bekende voordeel van zonlicht is dat het ons voorziet van vitamine D. Verbazingwekkend genoeg is de menselijke huid geëvolueerd om vitamine D te maken met behulp van zonnestralen. Vitamine D is essentieel voor het menselijk lichaam. 

Hoe wordt vitamine D gemaakt uit zonlicht?

Onze huid kun je een beetje vergelijken als een zonnepaneel, dat zonlicht absorbeert en omzet, zoals de actieve vorm van vitamine D.

UVB-stralen van zonlicht (dezelfde stralen die zonnebrandcrèmes blokkeren) reageren met een eiwit in de huid genaamd en zetten het om in D3 - de actieve vorm van vitamine D. Deze fotochemische reactie stelt ons in staat om de meest krachtige en effectieve vorm van vitamine D te maken!

Hoewel je vitamine D uit voedselbronnen kunt halen, zijn er maar heel weinig voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan D3. Eet je geen vlees of vis, dan wordt dit nog verder verminderd. 

Er is geen specifiek onderzoek dat ons definitief vertelt hoeveel zon we nodig hebben om aan onze vitamine D-behoefte te voldoen. Dit verschilt natuurlijk ook van persoon tot persoon en wordt beïnvloed door andere factoren zoals huidskleur, tijdstip van de dag en gedragen kleding.

Zonnebrand en vitamine D-synthese

Zonnebrandcrème vermindert het risico op zonnebrand en huidbeschadiging door UVB-stralen van de zon te blokkeren. Aangezien dit dezelfde UVB-stralen zijn die de huid normaal gesproken zou omzetten in vitamine D, remt het gebruik van zonnebrandcrème het vermogen van het lichaam om vitamine D uit zonlicht te synthetiseren.

Natuurlijk hebben het type zonnebrandcrème dat je gebruikt, hoe vaak het wordt aangebracht en de hoeveelheid tijd dat je aan zonlicht wordt blootgesteld, allemaal invloed op de mate waarin de vitamine D-synthese wordt geremd.

De vitamine D-synthese neemt drastisch af in vergelijking met het blootstellen van de natuurlijke huid aan zonlicht.

Circadiaans ritme

Het circadiaans ritme is onze slaap-waakcyclus, ook wel onze biologische klok genoemd. Het gebruikt omgevingssignalen zoals licht en donker, temperatuur en meer om het lichaam te laten weten wanneer het tijd is om te slapen.

Het is dus logisch dat meer zonlicht de hersenen een signaal geeft dat het dag is en ons wakker en alert houdt. Onderzoek heeft ook aangetoond dat hoe meer natuurlijk zonlicht we overdag krijgen, hoe gemakkelijker we 's nachts zullen slapen.

Zonlicht voor geestelijke gezondheid

Behalve dat het onze vitamine D-spiegels aanvult en ons een gezonde glans geeft, is zonneschijn ook geweldig voor ons humeur en geestelijk welzijn.

In feite kunnen de korte dagen en lange nachten van de winter onze stemming aanzienlijk beïnvloeden en bijdragen aan Seasonal Affective Disorder (SAD). Dit is een aandoening waaraan sommige mensen in de wintermaanden lijden, met een slecht humeur en zelfs depressie. Een combinatie van verminderde blootstelling aan zonlicht en lagere vitamine D-spiegels is één van de belangrijkste oorzaken.

Lichttherapie of fototherapie kan worden gebruikt als een effectieve behandeling!

Hoe kun je veilig van de zon genieten zonder zonnebrandcrème

Door af en toe en veilig van de zon te genieten zonder zonnebrandcrème, kun je al genieten van de voordelen van blootstelling aan de zon. Let op de onderstaande tips:

  • Vermijd lange tijd in de zon tijdens de uren dat de zon op zijn heetst is

  • Wees voorzichtig als je een bleke huid, rood haar en moedervlekken of sproeten hebt

  • Ga af en toe in de schaduw zitten en zorg dat je gehydrateerd blijft

  • Stel een door de zon verbrande huid nooit bloot aan meer zonlicht, wacht altijd tot deze volledig is genezen.

  • Zorg voor een goede nachtrust, onze weerstand tegen zonlicht wordt bepaald door een circadiaans ritme, dus voldoende slaap bereidt je lichaam het beste voor op blootstelling aan de zon

  • Geniet van kleine perioden van blootstelling aan de zon zonder zonnebrandcrème, 10-15 minuten per keer en bouw dit langzaam

 

Read more

Low Carb, Keto en Paleo: wat is het verschil?

Low Carb, Keto en Paleo: wat is het verschil?

Het valt niet te ontkennen dat overeenkomsten zijn tussen het koolhydraatarme, keto- en paleo-dieet. Maar hoewel deze eetstijlen op dezelfde basis zijn gebouwd, zijn er enkele belangrijke verschill...

Meer informatie
Waarom wij fan zijn van eierdooiers!

Waarom wij fan zijn van eierdooiers!

Eieren zijn een echte krachtpatser! En de meeste goede eigenschappen zitten vooral in de dooier, maar veel mensen denken helaas nog steeds te negatief over dooiers. Weerstand tegen dooiers Decennia...

Meer informatie