Naar inhoud

Artikel: Kou als biohack!

Kou als biohack!

Kou als biohack!

Het menselijk lichaam aan koude temperaturen blootstellen heeft een aantal belangrijke (gezondheids)voordelen. Een van de meest effectieve manieren is door middel van blootstelling in koud water.

Ons lichaan iszo afgesteld om te reageren en aan te passen aan kleine veranderingen in temperatuur. Blootstelling aan aan kou stimuleert verschillende fysiologische effecten, die elders in het lichaam kunnen doorwerken.

Echter de mens is in een korte tijd zo goed geworden in het controleren van zijn omgeving dat we al eigenlijk geen echte winters meer ervaren. Niet door de opwarming van de aarde of het uitblijven van sneeuw of ijs, maar door een gebrek aan lichamelijke blootstelling aan kou, een zogenaamde metabole winter. Het is overduidelijk dat we een discrepantie hebben gecreëerd tussen onze biologie en de seizoenen. Het is namelijk altijd warm en het hele jaar is er calorierijk voedsel verkrijgbaar. Blootstelling aan kou en perioden met minder voedsel komt niet meer voor, vandaar dat we geen echte winters meer ervaren.

De totale controle over onze omgeving is een grote mijlpaal voor de mensheid geweest, net zoals bijvoorbeeld de agrarische revolutie. Beiden hebben ze ons veel gegeven in de vorm van vooruitgang maar net zoals veel andere ontwikkelingen zijn ook deze niet zonder consequenties.

Voordelen van koudwater

Er zijn veel voordelen van koudwatertherapie

  • De gezondheid van het immuunsysteem stimuleren

Studies hebben aangetoond dat mensen die dagelijks een koude douche nemen, de weerstand van het immuunsysteem hoog houden en de impact van verkoudheid en virussen vermindert.

  • Herstel na inspanning

Een duik nemen in koud water doen atleten al jaren lang! Het zorgt ervoor dat  spieren sneller herstellen na inspanning. 

  • Verbeterde bloedcirculatie

Een ander voordeel van koudwater is een betere bloedsomloop. Koud water zorgt ervoor dat er meer bloed van de huid naar de core stroomt, zodat het vitale organen kan verwarmen en beschermen. Het effect hiervan is een betere en effectieve doorbloeding

  • Verbeterede stemming

Studies tonen aan dat zowel koud douchen als zwemmen in koud water de stemming en symptomen van angst kan verminderen. 

  • Verhoogde energie

Een koude douche is één van de beste manieren is om energiek te voelen! Blootstelling aan koud water stuurt elektrische signalen naar de hersenen om de mentale helderheid, focus en energie te vergroten.

  • Anti Aging

Naast de bovengenoemde effecten, heeft onderzoek aangetoond dat koud water ook invloed kan hebben op de levensduur. Onderdompeling in koud water stimuleert de overlevingsactiviteit van DNA-cellen.

Als je eenmaal alles hebt gelezen over de voordelen van koudwater, vraag je jezelf misschien af "hoe koud is koud?"

Hoewel er veel gepraat wordt over de optimale temperatuur voor koudwater, is de algemene mening dat alles onder de 15C als koud genoeg wordt beschouwd om voordelen te bieden. 

Beste soorten blootstelling aan koud water

Er zijn verschillende manieren om de voordelen van koudwater te ervaren;

Koud douchen

Een van de gemakkelijkste manieren om de voordelen van kou te ervaren, is met koude douches. Probeer geleidelijk aan lagere temperaturen te wennen, bijvoorbeeld door elke dag een koudere douche te nemen. Je zult al snel wennen en bestand zijn tegen lagere temperaturen.

IJsbad

IJsbaden zijn al tientallen jaren een goed hulpmiddel! Een lege kliko of bad kan al een hele leuke manier zijn om hier kennis mee te maken

In de natuur zwemmen

Niet alleen is buiten zwemmen een leuke manier om van koud water te genieten, maar het heeft ook voordelen, met name de connectie met de natuur.

Welke methode je ook kiest, probeer een manier te vinden die voor jou werkt en helpt om het beste uit jezelf te halen! 

Read more

Alles over Collageen Hydrolysaat!

Alles over Collageen Hydrolysaat!

Collageen komt van het Griekse woord "colla" (wat lijm betekent) en staat vooral bekend om zijn eigenschappen die haar en huid in topconditie houden. Maar naast deze "lijm" die veel weefsels van he...

Meer informatie
Rood licht therapie

Rood licht therapie

Als er een magische pil is die veroudering kan stoppen, de huid kan vernieuwen, de energie in je lichaam kan verhogen, zou het een wonderbaarlijk medicijn zijn. Het is alleen geen zalf of een pil, ...

Meer informatie