Naar inhoud

Artikel: Collageen als ondersteuning!

Collageen als ondersteuning!
collageen

Collageen als ondersteuning!

Waarom is het eigenlijk een goed idee om lichaamseigen collageenweefsels te voeden met collageen uit voeding?

  • Ten eerste; collageen is de “lijm” die het lichaam bij elkaar houdt.
  • Ten tweede; collageen geeft je lichaam mechanische stevigheid. Ten derde: collageen is een communicatiesysteem in het lichaam.

Er zijn veel manieren waarop je je collageenrijke weefsels kunt onderhouden. Bewegen, rekken, goede hydratatie en massages zijn hier goede voorbeelden van. Via voeding kun je dit met onder andere voldoende vitamine C, koper, silica, gelatine of ja …. collageen hydrolysaat.

In dit blog zoomen we wat verder in op collageen hydrolysaat. Er zijn veel soorten collageen hydrolysaat beschikbaar, veel manieren waarop je het kunt innemen en veel redenen waarom je het regelmatig zou moeten gebruiken. Bij Paleo Powders vinden wij dat collageen hydrolysaat van wilde vis er op een bijzondere manier uitspringt. Niet alleen vanwege de wilde oorsprong maar ook vanwege de homologie met menselijke collageen.

Homologie kan worden beschreven als de gelijkenis van weefsels op basis van hun structuur of functie, vanuit gemeenschappelijke evolutionaire voorouder. Met andere woorden, viscollageen lijkt veel op menselijk collageen, meer dan bijvoorbeeld collageen van runderen, en daardoor is het wat specialer.

Naast de bovengenoemde gelijkenis is het ook goed om te weten dat viscollageen ook een lager moleculairgewicht (kleinere structuur) heeft, een hoge bio-beschikbaarheid en een hoge bio-activiteit. Zelfs in de darmen! Collageenpeptiden worden namelijk gefermenteerd door Bifidobacteriën en dus ook werkt als een prebioticum.

Wist je ook dat viscollageenpeptiden met een zeer laag molecuulgewicht (1-20 Da) ook een sterke antioxidante werking hebben? Het aminozuur proline neutraliseert in dit geval specifiek hydroxylradicalen.

Buiten de effecten op jouw eigen collageen structuren brengt collageen hydrolysaat en/of gelatine je dagelijkse aminozuren in balans. Dit is een belangrijke eigenschap aangezien het eten van enkel spiervlees, zuivel, eieren etc.. een disbalans creëert tussen de aminozuren glycine en methionine.

Een goede vuistregel is om ongeveer 1 gram collageen te consumeren voor iedere 10 gram niet-collageen dierlijk eiwit. Als je dagelijkse eiwitconsumptie hoger is zoals bijvoorbeeld in het geval van sporters, specifieke diëten of spieropbouwende programma's kun je zelfs de hoeveelheid collageen nog verder verhogen.

Het gaat dus allemaal om balans! Te veel collageen hydrolysaat of gelatine is ook niet goed omdat dit de tryptofaan concentraties in je lichaam negatief beïnvloed. Dit kan dan een effect hebben op je gemoedstoestand, slaap en andere lichamelijke functies. Dus behoud je verstand en probeer voeding altijd vanuit een evolutionair perspectief te bekijken.

Tot slot is het fascinerend om te beseffen dat collageen/gelatine niet alleen goed is voor het menselijke lichaam, maar dat het ook een effectieve biostimulant is in planten die de gewasprestaties verbetert! Dus de volgende keer dat je een Paleo Powders marine collageen hydrolysaat drankje bereidt, zorg er dan voor dat je dit niet alleen deelt met je huisdieren maar ook met je planten 😊.

Read more

Wat is mouth taping?

Wat is mouth taping?

Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale gezondheid, maar toch worstelen veel mensen met onvoldoende slaap. Als je de gebruikelijke tips voor het verbeteren van de slaap hebt geprobeerd ...

Meer informatie
Naakt in de zon
slaap

Naakt in de zon

Testicle sunning, ook wel bekend als "zon op je ballen", is de gewoonte om je testikels bloot te stellen aan direct zonlicht. Er genoeg bewijs is dat blootstelling van de testikels aan UV-licht de ...

Meer informatie