Naar inhoud

Artikel: Paleo: voor hedendaagse jagersverzamelaars

Paleo: voor hedendaagse jagersverzamelaars
Marinka bil

Paleo: voor hedendaagse jagersverzamelaars

Door Marinka Bil, gecertificeerd Mind Body Eating coach

Je hebt vast wel eens van Paleo gehoord. de populaire holbewonerlevensstijl. Het roept echter nogal wat vragen op en we begrijpen volledig waarom Paleo een beetje verwarrend kan zijn. Weten we immers wel wat holbewoners precies aten, en zijn die voedingsmiddelen nog beschikbaar?

De waarheid is.... We weten best veel. Wel zijn de meeste voedingsmiddelen die de holbewoners aten niet meer beschikbaar en bestaat ons leven niet langer uit jagen en het verzamelen van voedsel. Het nose-to-tail concept is voor veel mensen een onbekend concept. Als we überhaupt nog de tijd hebben om maaltijden te bereiden. Wij denken echter nog steeds dat Paleo een heel goed idee is en we geven je de tools die je nodig hebt om het eten van Paleo gemakkelijk te maken. Zelfs als je bezig bent en vaak onderweg eet, zal Paleo Powders je helpen.

Laat me het uitleggen.
Het beste aan Paleo is dat het geen dieet is. Het klinkt misschien zo, veel mensen willen graag dat je gelooft dat het zo is, maar dat is het niet. Het is gewoon een manier van eten, een manier van leven. Het goede van een manier van eten is dat het duurzaam is – wat betekent dat je niet super streng hoeft te zijn, jezelf hoeft te straffen voor het 'off-plan' gaan of wat je ook zou doen met een gewoon dieet.

Paleo is do-able! Het is leuk. Het is aangenaam en ... je zou je daardoor zoveel beter kunnen voelen!

De Paleo levensstijl is gebaseerd op het dieet van, jazeker, holbewoners. Niemand is 100% zeker van wat de holbewoners aten, maar archeologisch onderzoek geeft ons een vrij goed beeld van hun manier van eten. Holbewoners zijn de jager-verzamelaars, van vóór de landbouwrevolutie. Vroege mensen die jaagden op dierenvlees (zoogdieren, vissen, vogels en hun eieren) en die fruit, groenten en noten verzamelden. Zetmeelrijke knollen, groene groenten (greens) en bessen bijvoorbeeld.
PaleoPowders

Wat aten deze jager-verzamelaars niet? Grote hoeveelheden granen, peulvruchten en zuivelproducten. En vooral: ze aten geen bewerkt voedsel met veel industriële oliën, vetten en suikers. Hun voedsel kwam van het land waar ze woonden. Het is niet in een fabriek gemaakt. Paleo is een vrij eenvoudige manier van eten. Het bestaat immers uit groenten (in alle kleuren!), fruit, noten, eieren, vis en vlees.

Hiermee kun je eindeloze combinaties maken in de keuken, zodat je je nooit verveelt. Denk aan alle geweldige groentegerechten die je maken, of stevige stoofschotels, soepen, salades, en nog veel meer.

Over het algemeen heeft de Paleo-manier van eten de neiging om meer vullend te zijn vanwege de hogere hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten, en het brengt meer voedingsstoffen en vezels in het lichaam vanwege de grote hoeveelheden groenten en fruit. Tegelijkertijd consumeer je minder suiker en bewerkt voedsel, waardoor je minder afhankelijk bent van koolhydraten (suiker) voor energie. Door de hoeveelheid suiker die je eet te verlagen, leer je je lichaam om vetten te verbranden voor brandstof - d.w.z., je de hele dag aan de praat te houden zonder te crashen en snacks nodig te hebben.

Het feit dat je minder vaak een maaltijd of snack nodig hebt, is een goede zaak omdat het spijsverteringsstelsel grotere pauzes tussen de maaltijden nodig heeft dan veel mensen het geven. Wanneer u een maaltijd eet, scheidt de alvleesklier insuline af om de bloedglucosespiegel te reguleren. Wanneer de bloedglucose te hoog is, is het 'giftig' voor het lichaam; als het te laag is, voel je je zwak. Daarom is het belangrijk dat de bloedglucosespiegel stabiel blijft, zelfs als je een maaltijd eet. Insuline zorgt ervoor dat dat gebeurt.

Elke keer dat je eet en de alvleesklier activeert, heeft het echter tijd nodig om te herstellen. Wanneer je een maaltijd eet en daarna elk uur een snack om je energieniveau op peil te houden, kan je alvleesklier helemaal niet herstellen. Dit veroorzaakt op de lange termijn schade.

Het voordeel van een Paleo manier van eten is dat je niet super gedisciplineerd hoeft te zijn om minder vaak te eten. Omdat de maaltijden meer vullend zijn, houden ze je voor een langere periode energiek (door vet te verbranden als duurzamere energiebron). U zult niet meer zo vaak naar snacks grijpen als voorheen.

Een ander aspect dat we leuk vinden aan Paleo is het neus-tot-staart concept dat het implementeert. Ja, we herkennen de vreselijke manieren waarop dieren worden behandeld en raden je niet aan nog meer vlees te eten. We raden echter aan dat wanneer je dierlijke producten eet, je meer delen van dat dier eet. Onderdelen die anders weggegooid zouden zijn, maar erg voedzaam (en heerlijk) zijn.

Botten, gewrichten, organen en huid bijvoorbeeld. Niet iets waar je snel aan zou denken om te eten, maar ze bevatten wel vitale voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Botten en gewrichten zijn rijk aan mineralen, aminozuren en collageen, net als de huid.

De meeste mensen zijn echter niet erg enthousiast over het bereiden van deze voedzame dierlijke delen. Laat staan dat ze daar de tijd voor hebben. Daar komt Paleo Powders van pas. Deze maken het eten van deze dierlijke onderdelen gemakkelijk en toegankelijk. Botbouillon-eiwit- en collageenpoeders kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan smoothies, drankjes, purees of soepen, om deze voedzamer te maken. U kan zelfs wat meenemen om onderweg uw favoriete koffie of thee te verrijken.

Paleo is niet bedoeld om je dagenlang uit de maatschappij en terug in de keuken te trekken. Het is bedoeld om je moderne leven duurzamer en gezonder te maken en je verbinding met deze prachtige planeet waarop we leven te versterken.

Marinka Bil

 

Read more

Voedzame pompoensoep met Bone Broth - Bottenbouillon
bone broth

Voedzame pompoensoep met Bone Broth - Bottenbouillon

Als het buiten koud is gaat er niets boven genieten van een gloeiend hete kom voedende soep. Mijn persoonlijke favoriet? Pompoen! Dus waarom zou je geen pompoensoep maken, gecombineerd met andere g...

Meer informatie