Naar inhoud

Artikel: Rund versus Viscollageen: wat moet je kiezen?

Rund versus Viscollageen: wat moet je kiezen?

Rund versus Viscollageen: wat moet je kiezen?

Rund versus Viscollageen: wat moet je kiezen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en wordt gevormd door ketens van aminozuren als bouwstenen fungeren. Sommige van deze essentiële aminozuren omvatten glycine en proline. Je treft ze bijna overal aan, in je botten, pezen, gewrichten, inwendige organen en natuurlijk je huid.

Helaas neemt de natuurlijke collageenproductie vanaf ongeveer 20 jaar elk jaar met 1% af. Natuurlijk zijn er talloze factoren die bijdragen aan het verouderingsproces en de daarmee ontstaande problemen, maar collageen speelt hier zeker een grote rol.

Dit komt omdat collageen ervoor zorgt dat je huid er vol, jeugdig en sterk uitziet. Zonder collageen begint onze huid te hangen en slap te worden en kun je meer fijne lijntjes en rimpels zien. Een ding dat sommige mensen misschien verwarrend vinden, is dat er zoveel verschillende soorten collageen zijn en dat de informatie er omtrent verwarrend kan zijn!

Paleo Powders Collagen

Verschil in herkomst

Het grootste verschil tussen deze twee collageensupplementen is de bron. Collageen van vis is zoals de naam doet vermoeden afkomstig van vissen, terwijl rundercollageen afkomstig is van koeien. Rundercollageen is onder andere gemaakt van koeienhuiden en viscollageen is gemaakt van vissenhuid, graten en schubben.

Verschillende bronnen betekent ook dat ze uit verschillende omgevingen komen en de omgeving waarin de dieren leefden, kan een rol spelen in de kwaliteit van het collageensupplement.

Uiteindelijk is een duurzame en biologische herkomst van een collageensupplement doorslaggevend voor het bepalen van de kwaliteit ervan. Paleo Powders onderscheidt zich al vanaf het begin door zich hard te maken voor producten die met aandacht en zorg voor mens en natuur zijn gemaakt en die van de hoogste kwaliteit zijn. Zo is de vis-collageen van Paleo Powders  afkomstig van 100% wilde, duurzaam gevangen kabeljauw en is de rundercollageen afkomstig van 100% grasgevoerde Europese runderen! Er is dus in beide gevallen geen sprake van hulpstoffen, hormonen, pesticiden of antibiotica, wat bijdraagt aan de hoge kwaliteit van de producten. Ook laten wij onze producten regelmatig testen op zware metalen. 

Het nemen van collageen is in principe voor iedereen geschikt en kan voor veel mensen dus zeer waardevol zijn, afhankelijk van de behoeften van je lichaam…

De overeenkomsten

Zowel viscollageen als rundercollageen zijn rijk aan collageen type I en aan hydroxproline, het aminozuur dat een belangrijk onderdeel is van de huid! Maar rundercollageen bevat naast type I ook nog type III.

Type I collageen is het meest voorkomende type collageen dat in het menselijk lichaam wordt aangetroffen. Het is ook het sterkste type, wat betekent dat het meest effectief werkt om het lichaam te ondersteunen en weer op te bouwen. Type I helpt bij het vormen van onze botten, huid en andere weefsels. type III is het op één na meest voorkomende type collageen in uw lichaam. Zowel type I als type III helpen bij elasticiteit in de huid en darmondersteuning.

 

Rundercollageen

Zoals gezegd bestaat rundercollageen voornamelijk uit type 1 en type 3 collageen, twee soorten collageen die een belangrijke rol spelen bij de groei en het herstel van botten, pezen, gewrichtsbanden én de huid.

Om het lichaam zijn eigen collageen te laten aanmaken, heeft het een directe voorraad aminozuren zoals glycine en proline nodig, en er is geen betere bron van deze aminozuren dan - je raadt het al - collageen! De rundercollageen van Paleo Powders is daarnaast ook afkomstig van 100% grasgevoerde Europese runderen en wordt onafhankelijk getest op zware metalen.

Gezondheidsvoordelen rundercollageen

  • Optimalisatie gewrichten; rundercollageen helpt bij de aanmaak van kraakbeen
  • Verbeterde darmwerking; Collageen kan de darmwerking optimaliseren
  • Herstel na workout: de aminozuren in collageen kunnen herstel versnellen wanneer het na een training wordt ingenomen.
  • Meer kracht: Collageen kan de "recycling" van ATP (energie) efficiënter maken, wat helpt de spierkracht en kracht te vergroten.

Viscollageen

In het lichaam werkt viscollageen op dezelfde manier als rundercollageen, door aminozuren te leveren die essentieel zijn voor de opbouw van sterk, gezond bindweefsel.

In tegenstelling tot rundercollageen is viscollageen echter bijna uitsluitend type 1-collageen en zijn de peptidemoleculen kleiner, waardoor ze iets meer biologisch beschikbaar en nog beter opneembaar zijn.

Viscollageen is ook bijzonder rijk aan het aminozuur hydroxyproline, dat een essentieel onderdeel is van de huid, bloedvatwanden en ander bindweefsel.

Gezondheidsvoordelen vis collageen

  • Minder rimpels: viscollageen bouwt weefsels opnieuw op om de elasticiteit van de huid te vergroten en rimpels te verminderen.
  • Verminderde tekenen van veroudering: Marine collageen is rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen blokkeren en de huid beschermen tegen oxidatie en veroudering.
  • Gezondere huid: Het is wetenschappelijk bewezen dat zee-collageen helpt het vochtgehalte van de huid te verhogen en te helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van blootstelling aan UV-straling en veroudering.

Rundercollageen of viscollageen: het oordeel

Of je nu kiest voor rundercollageen of vis collageen, je kunt echt niet in de fout gaan.

Beide bieden krachtige gezondheidsvoordelen en helpen bij regelmatig gebruik je lichaam te optimaliseren. De beslissende factor komt vooral neer op je persoonlijke voorkeuren, dieetbeperkingen en gezondheidsproblemen, zoals allergieën.

Read more

Is biologisch vlees beter?

Is biologisch vlees beter?

Biologisch voedsel wordt steeds populairder vanwege de gezondheidsvoordelen en milieuvriendelijke productiemethoden. Biologisch vlees is daar geen uitzondering op. Maar is biologisch vlees echt bet...

Meer informatie
Maak je eigen koffie met collageen!
collageen

Maak je eigen koffie met collageen!

Suppleren met collageen is het meest effectief voor de huid, de darmen en gewrichten wanneer je het dagelijks inneemt. Terwijl sommigen van ons collageen nemen in een smoothie zijn er dagen dat je ...

Meer informatie