Naar inhoud

Artikel: COLLAGEEN EIWIT VERSUS WHEY-EIWIT: WAT IS HET VERSCHIL?

COLLAGEEN EIWIT VERSUS WHEY-EIWIT: WAT IS HET VERSCHIL?

COLLAGEEN EIWIT VERSUS WHEY-EIWIT: WAT IS HET VERSCHIL?

Naarmate collageen steeds populairder wordt, vraag je je misschien af ​​wat het verschil is tussen collageen en wei-eiwit. Moet je ze allebei eten of moet je ze combineren? Kan het een door het ander worden vervangen? Is de een beter voor je dan de ander? Wat voor soort collageen zijn ze?

Om het verschil uit te leggen, is het belangrijk om te weten dat het ene niet per se beter voor je is dan het andere, omdat ze gewoon verschillende doelen in je lichaam dienen. Om deze twee typen te begrijpen gaan we een paar belangrijke verschillen bekijken om hun gebruik te begrijpen.

WAT IS HET BESTE COLLAGEENSUPPLEMENT?

De bron

Het belangrijkste verschil is dat de eiwitten uit verschillende bronnen komen. Wei-eiwit is afkomstig van melk, terwijl collageen afkomstig is van runder- of vishuid. Elk eiwit dat je eet bevat verschillende aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Omdat collageen en wei-eiwit uit verschillende bronnen komen, bevatten ze verschillende aminozuurprofielen waardoor ze verschillende functies in ons lichaam hebben.

Functies

Wei-eiwit is een snel verteerbaar en compleet eiwit en wordt vooral ingezet voor het opbouwen van spieren en vaak voor of na het sporten genomen. Dit omdat het snel door het lichaam wordt opgenomen en vertakte aminozuren (BCAA's) bevat. BCAA's zijn belangrijke aminozuren die nodig zijn voor spiersynthese in het menselijk lichaam. Eiwitten zoals vlees, vis, eieren en zuivel zijn de beste bronnen van BCAA's, dus voor de meeste mensen die een uitgebalanceerd dieet volgen, krijgen ze al genoeg van deze aminozuren binnen en hebben ze geen whey-eiwitsupplementen nodig.

Collageen daarentegen is rijk aan drie aminozuren die ontbreken in plantaardig eiwit, wei-eiwit en spiervleeseiwitten. Deze aminozuren zijn glycine, proline en hydroxyproline. Door collageen te consumeren, krijg je de aminozuren die je lichaam nodig heeft om collageen op te bouwen, het vezelachtige eiwit dat ons lichaam kracht en structuur geeft.

WAAROM COLLAGEEN BELANGRIJK IS

Collageen is het belangrijkste eiwit waaruit ons lichaam bestaat. Ons lichaam produceert van nature collageen; naarmate we ouder worden, neemt onze collageenproductie echter af. Dit is de reden waarom we naarmate we ouder worden vaak minder beweeglijkheid van de gewrichten ervaren, broze botten en een rimpelige huid hebben, evenals zwakker haar en zwakkere nagels. Als ons lichaam minder efficiënt is in het produceren van collageen, dan moeten we het via onze voeding binnenkrijgen. Helaas is collageen meestal uit het huidige dieet verwijderd, omdat we niet langer alle lichaamsdelen van dieren consumeren via zelfgemaakte bottenbouillon of orgaanvlees eten zoals onze voorouders dat ooit deden.

COLLAGEEN, WHEY OF EEN COMBINATIE VAN BEIDE?

De collageensupplementen van Paleo Powders kunnen op elk moment van de dag worden ingenomen. De nummer één en twee toepassingen van onze producten zijn het toevoegen van collageen aan koffie/thee of smoothies, maar aangezien collageen een stabiel eiwit is, kan het tot hoge temperaturen worden gekookt zonder de voedingsstoffen te vernietigen. Dit maakt ons collageen, vooral onze collageenpeptiden, een gemakkelijke eiwitboost om toe te voegen aan elk bakrecept zonder de smaak te veranderen. Echt, sky is the limit!

DE ULTIEME COMBINATIE: WHEY EN COLLAGEEN!

Als je je trainingsprestaties wilt verbeteren, meer vetvrije massa wilt opbouwen en sneller wilt herstellen van uw trainingen, dan is een combinatie van Whey eiwitten met collageen geweldige optie. Dit geeft je zowel de BCAA's die je lichaam nodig heeft om te helpen bij de spiersynthese als om je lichaam te voorzien van collageen om de gezondheid van je gewrichten, haar, huid en nagels te verbeteren.  

Nieuwe studies laten echter ook zien dat er in collageen juist stoffen zitten die - bij voorkeur in combinatie met een dieet met voldoende volledige eiwitten - interessant zijn voor krachtsporters en individuen die meer spieren willen opbouwen! De focus ligt in de eerste instantie op glycine en hydroxypropylglycine.

Hydroxyprolylglycine, dat in het bloed verschijnt nadat je gelatine of collageen hebt gegeten, heeft waarschijnlijk een spiervergrotende en spierversterkende werking. Het stimuleert de vorming van spiervezels - en maakt ze groter en sterker. De focus van collageen als specifiek supplement voor de huid haren en nagels verschuift dus langzaam maar zeker naar een alleskunner die zelfs geschikt is voor krachtsporters.

Read more

De voedingswaarde van runderorganen: waarom ze een vast onderdeel zijn van ancestral eating

De voedingswaarde van runderorganen: waarom ze een vast onderdeel zijn van ancestral eating

Ancestral eating en de carnivore levensstijl worden steeds populairder, en een van de redenen hiervoor is de focus op het eten van natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen zoals runderorganen. Bij ...

Meer informatie
Het Belang van Orgaanproducten volgens Weston A. Price

Het Belang van Orgaanproducten volgens Weston A. Price

Vandaag nemen we je mee op een reis terug in de tijd, naar een periode waarin voeding nog puur en voedzaam was. We gaan het hebben over Weston A. Price, die ons heeft geleerd dat de sleutel tot een...

Meer informatie